Olika mycket information kring lövblåsarna


För att ta rätt beslut gällande vilken lövblås som ska köpas in behöver kunden få tydlig information presenterad för sig på E-butiken. Information som gör att man köper den lövblås som passar just de behov man har. Men är det så? Är E-butikerna tydliga på den punkten? Vi testar våra samarbetspartners och tittar på detta.

Nu ska direkt sägas att det inte är samma lövblås som har jämförts hos samtliga E-butiker. Men det ska inte spela någon roll. Det är butikens ansvar att förmedla kunskapen till kunden. Oavsett modell. Däremot är samtliga bensindrivna. Här har vi även enbart utgått från produktbeskrivning. Många gånger går det att ladda hem produktblad och läsa mer men detta har alltså inte skett.

Buildor – MTDBV3000G

Storlek? – Vikt, höjd, bredd, längd nämns.

Kapacitet? – Luftflöde vid snäcka, lufthastighet, motoreffekt

Funktion: Lövblås (ej sug), uppsamlare och dess storlek samt bensintankens storlek.

Kommentar: Bäst i Test gällande ”Storlek”. Ingen annan är så detaljerad. Nämner den fakta som krävs. Däremot hade det varit intressant att veta hur de anser att denna lövblås ska användas. Till hur stora ytor? Till bara löv eller även annat osv.

Granngården – Ryobi RBL26BPT

Storlek – Vikt

Kapacitet?  Motoreffekt, lufthastighet

Funktion: – ”Låga vibrationer och lång drifttid”. Men hur lång nämns inte. Tankvolym.

Kommentar: Jämfört med Buildor ovan är det stor skillnad på samtliga punkter. Att inte ens nämna luftflödet är dåligt. Detta då just luftflödet bör vara en viktig faktor gällande val av lövblås. I alla fall om det är större mängder som ska blåsas ihop.

Till Granngårdens försvar ska sägas att denna modell av lövblås enbart säljs i butik. Men det är ändå en fördel att kunna läsa på om de olika modellerna.

Conrad – McCulloch GBV 325

Storlek? Vikt

Kapacitet? Blåshastighet, Motoreffekt, Sugeffekt,

Funktion? Blås och sug samt ”klippare”.  Tankvolym. Uppsamlingssäck och storlek på denna

Kommentar: Här saknas luftflöde. Det är ofta det man tittar på om man ska jobba med stora mängder löv under längre tid. Blåshastigheten är snarare ”styrkan” på en punkt.  Även här hade det varit trevligt med förklaring var de anser att den skulle passa att användas.

CDON – MTD BV 3000 G

Storlek – Nej

Kapacitet? ”Klippare” och hur mycket den reducerar lövens volym. Inget mer.

Funktion – Stödhjul, Lövsug och Lövblås, Uppsamlingssäck och dess storlek,  I texten nämns även vad lövblåsen passar att användas till. Detta inte bara att blåsa löv utan även blåsa snö eller skräp.

Kommentar: Inte många rätt gällande kapacitet. Att inte kunna visa det är dåligt. Sämst i klassen? Bättre gällande den säljande texten under funktion.

SÖDERSTRÖMS – Husqvarna 570bts

Storlek? Vikt

Kapacitet? Motoreffekt, Cylindervolym, luftflöde och lufthastighet

Funktion?  Lövblås (ej lövsug) Tankvolym

Kommentar: Är bra på kapacitet där man även nämner cylindervolym (inte alltid det är med). Gällande Storlek ligger de i nivå med andra. På funktion skulle de kunna förklara bättre – vad är skillnaden mellan de olika modellerna av Husqvarna de har? Eller är det ingen skillnad?

Bygghemma  – Husqvarna 570bts

Storlek? Vikt

Kapacitet? Motoreffekt, Cylindervolym

Funktion? Lövblås (ej lövsug). Designad för ”tuffa tag”

Kommentar: Synd att en av Sveriges största företag på bygg och trädgårdsprodukter inte levererar fullt ut. Var är luftflödet och lufthastigheten? Man måste ladda hem en PDF för att se detta. Dåligt. Under funktion är de tydliga med att den är bra för längre stunder och detta bland annat tack vare speciella filter som minimerar utsläppen. Bra på vissa punkter – sämre på andra.

Så visst skiljer det sig mellan E-butikerna. Vad ska man då titta på främst?

Enligt Jerry Barath på Söderströmst Skog & Trädgård är det  vikt, luftflöde och lufthastighet. Det Bygghemma väljer att inte visa. Mer info om att välja rätt lövblås kommer inom kort.