Husqvarna breddar utbudet med ännu en batteridriven lövblås (536LiBx)

husqvarna 536libx

I början av 2015 kunde vi skriva nyheten om att Husqvarna slår sig in på marknaden för starka och effektiva lövblåsar med batteridrift. Detta med 536LiB och 436LiB. Proffsblåsarna som framförallt tagits fram för att möta behovet vid parkarbete och förvaltning.

Självklart finns även fördelar för vissa privatpersonar att investera i batteridrivna modellen. Men allt beror självklart på vad man prioriterar. Läs gärna vår jämförelse mellan 536LiB och den klassiska bensindrivna 580BTS.

Under hösten kom så ännu en batteridriven proffsblåsare. Skillnaden är inte enormt stor mot de tidigare modellerna vilket även kan ses i namnet. Husqvarna 536LibX har ett tillägg med ”X” mot den tidigare uppmärksammade 536LiB.

Vad är det X står för?

husqvarna 536libx En av fördelarna med 536Lib och dess något mindre 436Lib är att man kan kombinera det batteri som sitter i modellen med ett ryggburet batteri. Utan att använda extrakraft, genom ryggburet batteri, (köps separat) kan man köra denna lövblås i ungefär 20 arbetsminuter. För längre arbetspass behövs därmed ett extrabatteri till ryggen.

Att ha en maskin som kan köras både enbart med det batteri som sitter på blåsaren och sammankopplat med ”ryggsäcken” är flexibelt. Men det skapar även extra tyngd för händerna. Med 536LibX är denna flexibilitet borttagen.

Modellen är alltså helt och hållet anpassad för att drivas av ett ryggbatteri. En klar fördel för de som vet att lövblåsen kommer att köras längre pass och därmed har de skapat optimal prestanda och lägre vikt.

Än så länge har vi bara hittat en enda butik som säljer modellen online- Den kan köpas här.

Om Husqvarna

Husqvarna är ett svenskt märke som startade sin verksamhet 1689. Men då med betydligt mer militaristisk inriktning än idag. Det var nämligen från början gevär som de tillverkade. Symaskiner sammankopplades mycket snart med märket och utöver det har de tillverkat allt från mopeder till utombordsmotorer.  Steg för steg har de allt mer fokuserat på trädgårdsmaskiner. Detta inte minst efter att ha köpt upp Jonsered 1979 (motorsågar) samt Gardena 2006 (Bevattning m.m.) I de välsorterade trädgårdsbutikerna går det idag att hitta bland annat Husqvarnas röjsågar, lövblåsar och gräsklippare.