Makita kommer med ny, kraftfull lövblås

En ny fyrataktsmotor som inte kräver att olja tillsätts, högre vridmoment och effektivare förbränning. Det här är några av förbättringarna som Makita implementerat i nya och kraftfulla EB5300. 

Förbättringarna ger lövblåsen 20 – 30 % mer kraft än sina föregångare. Mycket av arbetet har legat just på att optimera flödet för att behålla kraften så gott det går. Det här har bland annat åstadkommits genom att sätta in en nykonstruerad fläkt, med en utformning som gör att luftflödet blir jämnare. Reduktionen av kraftförlusten leder till en mycket effektiv lövblås.

Ergonomin har inte förbisetts

De som har kört mycket lövblås vet att vibrationerna kan bli ett besvär under längre arbetspass. Det här vet såklart Makita också, som nu har försett EB5300 med fyra stålfjädrar mellan ram och motor. Stålfjädrarna minskar effektivt vibrationerna på ryggen.

Minskade vibrationer kommer med flera fördelar. Till exempel leder det till minskad trötthet, vilket gör att lövblåsen kan köras under längre pass utan problem. Givetvis är det också en fråga om komfort. Mindre vibrationer gör lövblåsen helt enkelt mer bekväm att köra.

För att ytterligare öka komforten har EB5300 försetts med en bärsele vars remmar är justerbara. Det här ger en bättre passform som gör den bekväm att köra på kort sikt såväl som på lång sikt. Axelbanden är ventilerande för att leda bort svett.

Specifikationer

Så hur ser siffrorna ut på Makitas nya lövblås? Något som är värt att anmärka på är den låga ljudnivån (102,5 dB) i förhållande till den kraft som ges.

  • Maximal blåshastighet: 98 meter i sekunden
  • Maximal luftmängd: 15 kubikmeter i minuten
  • Ljudnivå: 102,5 dB
  • Volym på cylinder: 52,5 ml
  • Vikt (netto): 8,9 kg
  • Bränslekapacitet: 1,8 liter

Det som utmärker serien är just kraften i förhållande till vikt och ljudnivå. I det närmaste motsvarar fyrtaktsmotorn likvärdiga tvåtaktsmotorer när det kommer till prestanda.