Köpguide

Se bäst i test här nedan – eller läs komplett Guide

Bäst i test eldriven – Bosh ALS25, Läs recension här

Bäst i test batteri – Stihl BGA56, Läs recension här

Har löven fullkomligt tagit över din trädgård? Istället för att lägga ner tid på att kratta bort allt, kan det vara läge att använda sig av en lövblås. Consumer Reports har testat flera olika modeller och typer för att se vad de går för. Kunskaperna kan du använda för att hitta den typ av lövblås som passar dig och din trädgård bäst.

Sammanlagt har de gått igenom och blåst över ett ton löv för att mäta effekterna hos de olika lövblåsarna. Testerna har främst gått ut på att mäta hur lång tid det tar för varje lövblås att flytta en hög med löv till en annan plats i deras trädgård. De har även mätt ljudnivåer och utvärderat lövblåsarnas design och ergonomi. Informationen är till god hjälp för den som vill ha en lövblås, men som inte vet vilken typ och modell som passar bäst.

KÖPGUIDE LÖVBLÅS

Handhållen, ryggburen eller lövblås på hjul?

Det finns tre olika typer av lövblåsar – de handhållna, de som bärs på ryggen och de som körs på hjul. Hur mycket löv du behöver få bort – och hur fort du vill göra det – är avgörande faktorer för vilken lövblås du bör välja.

Ta också volymen av arbetet i åtanke. En mindre trädgård som är full med löv kan vara svårare att blåsa än en större tomt med löv utspritt här och var. Consumer Reports säger att det kan vara obekvämt att hålla i vissa lövblåsar om jobbet tar mer än en timme att slutföra. I sådana lägen kan en ryggburen blås vara att föredra.

Handhållna lövblåsar

Handhållna lövblåsar, med sin lättviktighet och användarvänlighet, lämpar sig väl för de flesta typer av jobb. De kan drivas av antingen bensin, el (med sladd) eller batteri. När det kommer till att få bort envist smuts från marken är det inget som slår en bensindriven lövblås, enligt Consumer Reports. Men både el- och batteridrivna maskiner har sina fördelar.

Bensindrivna

Bensindriven lövblås Det som främst tas upp som negativt med bensindrivna, handhållna lövblåsar är ljudnivåerna. Consumer Reports mäter decibelnivåerna både vid användaren och vid 15 meters avstånd. Det senare för att mäta hur ditt lövblåsande påverkar grannen.

Vissa bensindrivna lövblåsar låter lika högt som en motorsåg. Men det är inte bara ljudnivån som kan upplevas störande – utan också frekvenserna. Högfrekventa, skärande ljud kan göra lövblåsarna särskilt irriterande att lyssna på.

Kräver underhåll

Bensindrivna lövblåsar kräver en del underhåll. Motorerna gör lövblåsarna ganska tunga, där modellerna som Consumer Reports testar väger ungefär 4,5 kilo. Det här är något att ta hänsyn till om du ska utföra ett större jobb och bära lövblåsen under en längre stund.

Vissa lövblåsar erbjuder tillbehör för att suga upp löven och krossa dem, men de flesta modeller har inte detta. De modeller som hade detta, och som testades, hade en långsam sugfunktion och krossade inte löven särskilt väl enligt Consumer Reports. Om du funderar på en handhållen, bensindriven lövblås, bör du känna till att de med tvåtaktsmotorer normalt kräver att du behöver hälla i båda olja och bensin. Ett smidigt alternativ är dock att köpa färdigblandat bränsle som finns tillgängligt i de flesta hem- och trädgårdsbutiker.

 

Handhållna och bensindrivna

Priser: 700 – 1 700 kronor

Vikt: Omkring 4,5 kilo

Passar bäst för: Stora mängder av löv och envist smuts

Fördelar: Kraftfulla och snabba

Nackdelar: Låter en hel del, kräver underhåll av motor, begränsade möjligheter vad gäller uppsugning samt kross av löv.

Eldriven med sladd

Eldriven lövblåsare Om du inte behöver blåsa längre bort än ungefär 30 meter från ett eluttag, anser Consumer Reports att du bör överväga en handhållen, eldriven lövblås med sladd. De är billiga, lättviktiga, miljövänliga samt lätta att starta. En annan fördel är att motorn inte kräver lika mycket underhåll som en som drivs av bensin. Just 30 meter är givetvis inte hugget i sten. Avståndet kan förlängas, förslagsvis med hjälp av en förlängningskabel. Längre kabel kan dock också innebära högre risk för trassel, särskilt om du har många prylar i trädgården.

Consumer Reports tester visar att vissa av dem kan blåsa bort löv och smuts nästan lika bra som de bästa bensindrivna modellerna. De må fortfarande föra en del oljud, men på 15 meters avstånd är de allra flesta tystare än de bensindrivna motsvarigheterna. Till skillnad från många av dessa bensindrivna motsvarigheter, kommer många elblåsare med en funktion som gör att du både kan suga och krossa upp löven.

Om du dock har en stor tomt är sladden begränsande. Därtill kan det vara irriterande att blåsa runt träd och andra hinder då sladden kan trassla.

Eldrivna med sladd

Pris: 250 – 1 000 kronor

Vikt: Omkring 3,5 kilo

Passar bäst för: Arbeten inom ett relativt kort avstånd från ett eluttag

Fördelar: Kraftfulla och snabba, väger lite, lätta att starta, miljövänliga, kräver knappt något underhåll. Många har sug- och krossfunktion.

Nackdelar: Sladden begränsar rörligheten.

 

Batteridrivna

Batteridriven lövblåsare Om du vill ha enkelheten hos en handhållen lövblås, utan att behöva underhålla en bensinmotor, är en batteridriven handhållen lövblås ett bra alternativ. De är inte riktigt lika kraftfulla som lövblåsar som drivs av bensin eller av el (med sladd) och tiden du kan blåsa är något begränsad.

De som presterar bra i testet visar sig kunna klara av de allra flesta jobb runt altanen, på tomten och på uppfarten. Därtill är de trådlösa, så att du enkelt kan gå och blåsa där du tycker att det behövs. Därutöver behöver batteriet laddas efter ungefär en halvtimmes blåsning.

 

Batteridrivna lövblåsar

Pris: 1200 – 2100 kronor

Vikt: 3,5 – 4,5 kilo

Passar bäst för: De allra flesta arbeten i trädgården

Fördelar: Lätt att starta, släpper inte ut några avgaser, ingen sladd som begränsar rörligheten

Nackdelar: Mindre kraft, behöver laddas med jämna mellanrum

 

Tips när du ska köpa en handhållen lövblås

  • När du ska köpa handhållna lövblåsar bör du ta särskild hänsyn till munstycket. Platta munstycken brukar vara bättre för att blåsa bort löv, medan runda munstycken ofta är bättre på att få bort envist smuts som inte vill lossna från marken.
  • Lövblåsar med hastighetsreglage gör att du kan minska hastigheten vid känsliga områden, så som vid rabatten till exempel.
  • Luftintag på rätt ställe. Vissa modeller låter luftintaget ske på sidan av lövblåsen, något som kan suga tag i dina kläder. Leta efter en lövblås där luftintaget sker på lövblåsens undersida för att undvika detta.
  • Dragstart på bensindrivna lövblåsar. På bensindrivna modeller är dragstart att föredra, helt enkelt för att det startar lättare, enligt Consumer Report.
  • En genomskinlig tank (gäller bensindrivna modeller). En genomskinlig tank ger dig tydlig status på bränslet.
  • Testa dem innan du köper. Testa lövblåsarna innan köp. De bästa lövblåsarna i testet håller en god balans i handen när de är påslagna och har ett extra handtag för ökad kontroll.
  • Åtkomlig stoppknapp. Av säkerhetsskäl är en lättåtkomlig av-knapp en god idé.
  • BÄST I TEST – Se vilken modell som fått Bäst i Test av Råd & Rön gällande BATTERI eller ELDRIVEN

Ryggburna lövblåsar

Husqvarna 530 BT blås Om du ofta blåser i din trädgård i en timme åt gången (eller längre än så) kan det vara bra att överväga en lövblås som bärs på ryggen. De flesta ryggburna lövblåsar är tyngre än de handhållna – dock är det din rygg och dina axlar som bär vikten, istället för dina armar. Precis som batteri- och bensindrivna handhållna lövblåsar, kan du gå vart som helst med en ryggburen lövblås. Du har ingen sladd bakom dig som du behöver tänka på. Ryggburna kostar dock mer – från ungefär 1 500 kronor för de modeller som Consumer Report rekommenderar.

Något att ta hänsyn till är att ryggburna lövblåsar upplevs som riktigt högljudda. Delvis har de ofta en kraftfull motor, men framförallt har du motorn betydligt närmre dina öron än när du håller lövblåsen i handen.

Ryggburna lövblåsar

Pris: Från 1500 kronor

Vikt: 5,5 – 10,5 kilo

Passar bäst för: Stora ytor med mycket löv

Fördelar: Kraftfulla, hög prestanda, kan rengöra var som helst

Nackdelar: Högljudda, bensinmotor som kräver underhåll, har inte sug- eller krossfunktion

 

Lövblås med hjul

Mtd lövsugsvagn Om du är ute efter maximal kraft och prestanda kan en hjuldriven lövblås övervägas – de flyttar stora mängder löv på kort tid. Kraftfullheten kommer dock med ett pris: Lövblåsarna i testet startar på runt 2 500 kronor, men många modeller ligger runt 6500 kronor.

Hjulblåsar varken suger eller krossar löven. Därtill är de ofta riktigt tunga och väger inte sällan runt 40 kilo eller till och med mer än så. Det här gör dem svåra att manövrera – särskilt i uppförsbacke. Du kommer också att behöva extra utrymme för att förvara dem (åtminstone över en kvadratmeter) och precis som med andra bensindrivna lövblåsar är de – just det – högljudda.

Du som ska köpa en hjulblås bör leta efter en modell med ett reglage som ändrar luftflödet. Det här gör det enklare att blåsa löven dit du vill.

 

Allmänna tips vid användning av lövblåsar

 

  • Var rädd om hörseln. Oavsett vilken lövblås du väljer, rekommenderas det att du använder både skyddsglasögon och hörselskydd. Även ”tystare” elektriska lövblåsar kan ge ifrån sig mycket ljud.
  • Säkerheten först. Stå inte i närheten av andra människor och håll eventuella husdjur på behörigt avstånd från dig när du blåser.
  • Främja grannsämjan. Undvik att köra lövblåsen väldigt tidigt på dagen eller sent på kvällen.