Husqvarna jämförs mot Stihl

I ett av Youtube-kanalen Super Rooks klipp är det upp till kamp mellan Husqvarna och Stihl. Med hjälp av tennisbollar och en hembyggd röranordning testar man hur väl lövblåsarna egentligen blåser. Vinnaren? Husqvarna – med god marginal.

Videon börjar med att mannen i videon håller en varvtalsmätare mot lövblåsen BR 600 från Stihl. Mätaren visar som mest ett värde på 7 180 RPM. Sedan drar han igång lövblåsen 580BTS från Husqvarna, där varvtalsmätaren som mest visar 7 150 RPM. Man kan, som icke insatt, kanske tycka att motorerna borde prestera ungefär lika bra i praktiken. Men det är mycket annat som spelar in.

Testar med hjälp av rör och tennisbollar

För att testa hur bra lövblåsarna faktiskt blåser har de byggt upp en egen röranordning. I de genomskinliga rören finns fyra tennisbollar som lyfts upp av blåsten som uppstår när mannen stoppar in lövblåsens munstycke i ena änden. En kraftigare lövblås skickar tennisbollarna högre upp, alltså.

Husqvarna presterar betydligt bättre

Mannen i videon börjar med att testa BR 600 från Stihl. När han stoppar in lövblåsens munstycke i röret flyttar sig tennisbollarna en bit upp, ungefär till mitten av det vertikala, genomskinliga röret. Efter att ha kört med full blås under ett antal sekunder stiger tennisbollarna ytterligare en bit. Men de når inte upp till toppen. När det är dags för Husqvarna skickas tennisbollarna upp till toppen av röret – på en gång.

Luftflödet är det viktiga

Det är tydligt att varvtal inte är det viktigaste. Vi påminns också om hur många faktorer det är som spelar in när det gäller lövblåsar. Trots att de hade ungefär samma varvtal, skickade Husqvarna alltså upp tennisbollarna med en betydligt högre fart.

Så här förklarar Youtube-kanalen fenomenet själva:

Varvtalsmätaren visar ungefär lika många varv per minut, men det är också där som likheterna tar slut. 908 CFM (kubikfeet per minut) hos Husqvarnan jämfört 712 CFM för Stihlen.

Vidare konstaterar de att det är CFM som faktiskt blåser löven.