Kan Husqvarna 536LiB utmana?

I Mars lanserade Husqvarna deras första riktigt professionella batteridrivna lövblås. Modellen Husqvarna 536LiB kan användas med det batteri som sitter på blåsen för en arbetstid på ca 20 minuter. De som vill kunna arbeta längre och inte behöva bry sig om att ladda batteriet lika ofta får köpa batteripack Bli940x. Kommer 536LiB kunna bli en tydlig utmanare mot de tidigare dominerande bensindrivna modellerna? Kanske – mycket beror på hur användarna väger ergonomi mot ekonomi.

Vi ställer 536LiB mot en av Husqvarnas större bensindrivna modeller – Husqvarna 580BTS.  

Husqvarna 536LiB  VS Husqvarna 580bts

Ergonomi

  •  Vikt

En stor skillnad är vikten. Så länge som bara ett mindre arbete ska utföras (på mindre än 20 minuter) behövs inte något extra batteri användas och då landar 536:an på 3,7kg. Det är lika lite som en mindre hobbyblås vilket är extremt bra.  

Men här ska då tilläggas att de allra flesta som köper LiB536 knappast gör för det för att blåsa 10-15 minuter då och då. Det här är en maskin som framförallt kommer att köpas av de som har rejält stora trädgårdar eller av företag som jobbar med parkskötsel m.m. Att de vill köra med den längre än vad det medföljande batteriet tillåter bör ses som en självklarhet. Om batteripacket Bli940x (ryggsäcksbatteri) räknas in blir totalvikten 10,3kg.  

Det här ska jämföras med 580BTS som väger 14,4kg (inklusive bensin). Det betyder att bensinmodellen väger ca 40% mer vilket självklart spelar in i längden.  

Fördelen med 536 är i detta fall både att den är mer flexibel (går att använda både utan och med ryggsäcksbatteri) samt att den väger mindre oavsett vad man väljer.  

Gällande vikt finns det alltså en tydlig vinnare.

  • Avgaser

Är det på någon punkt som denna modell vinner med ”hästlängder” så är det gällande avgaser som släpps ut. Avgaser som både är dåligt för miljön och i längden för den som använder blåsen. Hur noga maskinen än tillverkas så har bensindrivna modeller en av sina stora nackdelar här.

Här tar 536 hem en stark vinst.

  • Buller

Det är inte bara vikten och ergonomin som avgör hur länge man orkar jobba. Även bullernivån. Det som mäts när man jämför lövblåsar är dB vid användarens öra. Här ska man självklart komma ihåg att man bör ha skydd men trots detta påverkar bullernivån.

536LiB har en bullernivå på 82. Enligt arbetsmiljöverket är en bullernivå på maximalt 80dB vad som är lagligt om arbete utförs 8 timmar. I teorin kan man ”nästan” använda denna modell en hel dag och ligga kring gränsvärdet.

580BTS har en bullernivå på 100. Det slår över värdet för att jobba en hel dag. Men det slår inte över värdet för Impulsstopp vilket är dagens högsta acceptabla ljudtopp.

Självklart är en bullernivå på 20% lägre än sin konkurrerende modell en fördel. Lite oväntat att det inte var större skillnad.

  • Vibrationsnivå

Här slår verkligen 536Lib motståndaren på fingrarna. Nivån anges av Husqvarna på 0,5 vilket är under en tredjedel av vad 580BTS levererar dvs 1,6.

Sammantaget tar 536Lib verkligen hem alla punkter under Ergonomi. En lättare lövblås som släpper ut mindre avgaser och har betydligt mindre vibrationsnivå. Här ligger helt klart modellens styrka. Men räcker det hela vägen?

 

BLi 940X Flexibilitet

 

När det kommer till ”laddning” halkar 536LiB efter rejält. Det medföljande batteriet laddas 30/50min och kan sedan användas 21 minuter. Med andra ord är det omöjlighet att förlita sig på detta batteri för större jobb. Det kommer helt enkelt gå för mycket tid till laddning av batteriet. Det stora ryggsäcksbatteriet laddar i knappt 3 timmar och bjuder sedan på 1,5 effektiv blåstid. Enligt Husqvarna betyder det en arbetstid på 2-3 timmar eftersom man knappast kör med full blås i 1,5 timme sträck. Man får räkna med transporttid och även tid då det räcker med mindre gas.

För den som enbart ska jobba 20 minuter per dag är 536LiB ett utmärkt alternativ. Detsamma om man vill blåsa någon gång per dag med paus mellan. Även för de som maximalt jobbar ca 2 timmar per dag kan denna modell vara ett alternativ. Ladda på natten och blås på dagen. De som däremot blir beroende av att ha ryggsäcksbatteriet bör även se på den ökade kostnaden (se pris nedan)

Bensindrivna 580BTS har inte samma begränsningar då man kan ta en kort paus och fylla på bensin. Man väljer själv när och hur länge man vill jobba. Så flexibelt som det kan bli.

Däremot har 536LiB en flexibel fördel som dess motståndare inte har. Den är redan nämnd ovan och handlar om att den både kan köras på det medföljande batteriet och med ryggsäcksbatteriet. På så vis blir det både en enkel blås som snabbt kan tas fram och köras några minuter samt en mer proffsmodell som är till för längre arbetspass.

Trots den sista fördelen så vinner bensindrivna 580BTS på punkten flexibilitet. Detta framförallt på grund av de långa laddningstiden som gör att arbetstiden blir mycket begränsad hos 536LiB

 

Styrka

Man kan titta på motorns styrka men det som främst är intressant är vilket luftflöde som skapas. Här är det tydligt att 536LiB inte når upp till sin motståndares styrka.

Luftflödet vid munstycket är 12,5m³/min medan det på 580BTS är 25,7m³/min. Det är alltså mer än dubbelt hos 580. Denna stora skillnad visar sig även på lufthastighet där batteridrivna modellen bara kommer upp i 54 m/s medan 580BTS har 92m/s.

För att sätta dessa siffor lite i ett sammanhang så kan man jämföra med Jonsered BV2126. Det är en handburen bensindriven lövblås som väger 4,35kg.  Här är luftflödet vid munstycket 12,03 och lufthastigheten 58,12.

Styrkemässigt lägger sig därmed 536LiB på en nivå av en effektiv handhållen bensindriven lövblås.

Skulle jämförelsen egentligen gjorts mellan Jonsereds modell och 536:an? Beror lite på hur man ser det. Men eftersom Husqvarna går ut med att det är en modell för proffs så bör man även jämföra den mot en av de starkare och större modellerna på marknaden.

Styrkemässigt visar inte 536 någon styrka och förlorar matchen.

Pris

Bägge modellerna ligger på ett pris kring 7500kr. Ett normalt pris för proffsmodeller. Ser man däremot 536LiB som en semiproffsmodell är priset något högt.

Men att bara jämföra priset på själva blåsen blir något missvisande. För att få full effekt, dvs kunna jobba mer än 20 minuter i stöten, behövs det ryggburna batteriet. Detta kostar ca 15.000kr. Det ger självklart modellen ett stort minus. Det är stor skillnad på att behöva lägga ut 7500kr på en lövblås eller 22.500kr. För företag som är aktiva inom trädgårdsskötsel är summan kanske inte så hög om bara någon enstaka blås ska köpas in men fortfarande är det så pass stor skillnad att nog många tänker till ett varv extra.  Att som privatperson betala över 20.000 – nej det är det nog få som gör.

Nu bör man även lägga in livslängd och service. Med mindre mekanik är det färre saker som kan gå sönder och som behöver servas hos 536LiB. Frågan är hur mycket det väger till dess fördel?

 

Sammanfattning

När Husqvarna i mars 2015 lanserade 536LiB var det ett nytt steg i företagets utveckling. Det var den första modellen från dem som är batteridriven och samtidigt vänder sig mot de som jobbar i parker och markskötsel.

De stora fördelarna med modellen är ergonomi och ekologi. Den är betydligt lättare än de bensindrivna modellerna, släpper ut mindre avgaser och kan användas med eller utan ”ryggsäck”. Dessutom får den stora plus för mindre buller och mindre vibrationer.

Däremot får den minus på flexibilitet, styrka och framförallt ekonomi. Styrkemässigt ligger den i nivå med modellerna nedanför 580BTS och för att kunna använda den i parker m.m krävs det ryggburna batteriet Bli940x. Men då behöver man även lägga ut 15000kr extra.

Frågan blir hur mycket kunderna är beredda att betala för miljömässigt bättre modell som även är betydligt bättre ergonomiskt för den som använder den. Det känns som att det är den avgörande frågan.