5 bästa lövsugare (Bäst i test)
Se ett brett utbud av lövsugar och avgör vilken som är den bästa lövsugen för dig.
Det finns ett flertal modeller av lövblåsar som även har en sugfunktion s.k lövsug. Dessa ”kombimaskiner” blir mer flexibla som arbetsverktyg för att få bort löven då man både kan blåsa ihop dem till högar och suga upp dem i lövsugens behållare. Hitta en lövsug med vårt bäst i test utifrån dina behov!
1. Bosch ALB 36 (finns både med och utan batteri & laddare)
Denna sladdlösa lövblås gör det enkelt för dig att röja i trädgården. Med starkt luftflöde med en hastighet omkring 260 km/h är denna lövsug en favorit i svenska trädgårdar. Finns att köpa både med och utan laddare/batteri.
- Bäst i Test hos flera aktörer
- Mycket bra sugförmåga
- 260 km/h
Kom ihåg! Den billigare varianten är utan batteri och laddare.
3. Stihl BG 86 C-E (bensindriven)
Stihls BG 86 C-E är en stark konkurrent i toppen bland de bästa lövsugsmaskinerna. För dig som är i behov av att rensa stora områden med gräs, löv, grenar osv. är denna jätte från Stihl optimal för dig. En handburen lövsug (bensin) med hög kapacitet.
- Bensindriven lövsug
- Goda recensioner på flera sajter
4. Husqvarna 525BX (besindriven)
Det är få bensindrivna lövblåsare som även har sugfunktion men Husqvarna 525BVX är en av de som har detta. Modellen har två munstycken som kan användas beroende på behov och överlag har den fått mycket bra kritik. Framförallt är det dess användarvänlighet och styrka som lyfts upp i recensionerna.
- Bensindriven lövsug
- Goda recensioner på flera sajter
5. AL-KO LBV 4090 (batteridriven)
AL-KO LBV 4090 är en smidig lövblås med bra lövsugsfunktion. Maskinen har många bra funktionen och är väldigt smidig att arbeta med. Något sämre sugförmåga än konkurrenterna i toppen. Däremot mycket prisvärd! Finns att köpa både med och utan batteri/laddare.
- Bra batteritid
- Enkel att bära
Kom ihåg! Den billigare varianten är utan batteri och laddare.
Jämför pris
Välja Lövsug (Lövblås med sugfunktion)
Ovan nämnda lövsugare lyfts fram utifrån att de fått mycket bra testresultat. Det finns däremot betydligt fler modeller att välja på. Se i menyn under “Märken” för att hitta lövsug från ett specifikt märkte.
Är det mycket stora ytor som man ska arbeta på är det bättre att satsa på en stark bensindriven modell som blåser ihop riktigt stora högar. Att suga upp löven och tömma behållaren vid ett flertal tillfällen blir i dessa fall mer omständigt.
Några saker att tänka på specifikt i val av lövsug.
Hur stort arbetsområde?
Det som främst bör avgöra vilken modell av lövblås/lövsug man ska köpa är hur stort arbetsområde som man ska använda den på. Detta speglar sig både i vilket drivmedel den ska ha och vilken styrka på modellen som man bör leta efter. Likväl blir ergonomi extra viktigt om man ska jobba längre stunder. Detta är en punkt som sedan avspeglar sig i följande punkter.
Drivmedel
Bensin, el eller batteri? Här är det helt och hållet arbetsytan och tiden som avgör. Bensindriven lövsug är starkast och är enkel att fylla på när drivmedlet tar slut. El har en begränsad yta men är extremt lättskött och behöver inte ”fyllas på” med drivmedel. Batteri är flexibelt men kräver att man bara vill jobba en kortare stund då batteriet inte räcker speciellt länge. Dessutom behöver det laddas mellan arbetspassen.
Här presenteras en ur vardera kategori.
FAQ
Bosch ALS 25 fick bäst betyg av Råd o Rön. På Suga löv fick de 8/10 poäng.
Ja, det är däremot vanligast med el eller batteridrift.
När löven sugs upp strimlas de så att det ryms mer löv i uppsamlingspåsen. Ju mer strimling desto bättre. Vilken lövsug har fått bäst i test?
Finns det bensindrivna lövsugare?
Vad innebär strimling?
Ergonomisk lövsug – Bärbälte? Dubbla handtag? Stödhjul?
- Bärbälte
Även om de inte väger jättemycket kan det vara skönt att lasta av vikten. Det finns enkla bärbälten som underlättar arbetet avsevärt.
- Dubbla handtag
Med dubbla handtag skapas oftast en bättre ergonomi. Ibland är även det nedre handtaget något justerbart. Ett exempel på lövsug med dubbla hantag är Gardena Ergojet 3000.
- Stödhjul
Längst ned på själva munstycket kan det på vissa modeller finnas ett litet stödhjul. Även detta gör det lättare att använda lövsugen då man kan rulla på altanen eller på en stenbelagd yta. På gräsmattan är det inte lika enkelt att ta hjälp av stödhjulens egenskaper. Mycket beror på hur gräsmattan är uppbyggd, hur mycket gropar det är m.m
Lövsug med kratta eller skrapa
En del modeller har munstycket utformat som en skrapa längst ut. Denna skrapa är till för att skrapa upp blöta löv så at man sedan kan suga upp dem. Andra modeller har en löstagbar kratta som monteras längst ned. Funktionen är att kunna kratta ihop mindre mängd av löv innan de sugs upp. Denna kratta ska inte användas istället för en vanlig trädgårdskratta utan är ett komplement när det är bara är lite löv kvar som ska krattas ihop och sugas upp.
Lövpåsens storlek
När lövsugen suger upp löven ”mals” de ner av en kvarn innan de hamnar i uppsamlingspåsen. Det gör att dessa relativt små påsar rymmer en hel del. Men oavsett så behöver de tömmas och ju större påse man har desto mer sällan behöver det ske. För små arbetsytor som altanen eller grusgången till ytterdörren räcker en mindre påse gott och väl. De flesta modeller har en påse på 40-50 liter men de förekommer även både större och mindre.
Strimlingen
Utöver lövpåsens storlek så avgör strimlingsgraden på lövsugen hur ofta påsen behöver bytas. Det är hur mycket som ”kvarnen” komprimerar de löv som sugs upp. Många ligger kring 1:8 till 1:12 men det finns även de som komprimerar upp till 1:16. Både storlek på lövpåsen och strimlingsgraden är något man främst behöver bry sig om i de fall man tänkt suga upp större mängder och därmed behöver tömma ofta.
One Reply to “Lövsug”
Comments are closed.