Kompostbehållare


Att ha en kompostbehållare på gården är både bra för miljön och för ekonomin. Enligt vissa beräkningar är 40% av det som slängs varje år i hushållssoporna komposteringsbart material. Genom att ta vara på detta avfall i en kompostbehållare skapas näringsrik jord istället för att brännas upp.

Greenline Trädgårdskompost 300 L

Greenlines Trädgårdskompost har en design som gör att luftflödet blir maximalt vilket skapar mycket bra förutsättningar för förmultning av det som läggs i komposten. Vid leverans är den omonterad men den är mycket lätt att sätta ihop helt utan några verktyg. Har sidolucka som underlättar tömningen.

Till Butik / Beställ 

varmkompost mully

GreenLine Varmkompost Mully

Den här varmkomposten från Mully komposterar både hushålls- och trädgårdsavfall – även när det är kallt utomhus. Med sin stora kapacitet (360 L) klarar den av att kompostera större mängder skräp och avfall – i ända upp till 15 minusgrader.

Det är den koniska formen på den som gör att den klarar av att hålla igång komposteringsprocessen även vid riktigt kalla temperaturer. Den fylls genom att öppna kompostens topp som är fäst med gångjärn. Vid tömning monteras en av dess sidor bort.

Till Butik / Beställ 

greenline varmkompost

GreenLine Varmkompost Master PLUS

GreenLine Master Plus är en något mer påkostad modell än Mully. Den är tät och väl isolerad, och om den sköts om på rätt sätt klarar den av att kompostera avfall vid så låga temperaturer som 25 minusgrader. Processen kan alltså hållas igång året runt i de största delarna av landet.

GreenLine Master Plus är stor (375 L), stabil, har en kraftig botten och dessutom försedd med luftkanaler som snabbar på komposteringen. Både trädgårds- och hushållsavfall kan komposteras i den.

Till Butik / Beställ 

hasselfors kompost

Hasselfors Garden Varmkompostbehållare 225 L Ink. Extra Modul

En elegant designad varmkompostbehållare som är utformad med användarvänligheten i åtanke. Behållaren är enkel att montera (inga verktyg krävs), tömma och fylla på. Modellen lämpar sig för hushåll med 1 – 6 personer och både köksavfall och annat organiskt avfall kan komposteras i den.

Kapaciteten ligger i grunden på 225 L, men en extramodul som rymmer 100 L ingår. Fungerar året runt på de flesta ställen i landet, då den klarar av temperaturer på ner till 20 minusgrader.

Till Butik / Beställ 

kompostgaller

GreenLine Trädgårdskompost Keeper Galler Grönt

En trädgårdskompost med galler är en prisvärd lösning där du kan enkelt kan bygga ditt egna system för komposteringen. Spirallås, vilka du sätter ihop gallerna med, är inkluderat och inga verktyg krävs för att börja bygga.

Det här gallret från GreenLine låter dig anpassa och bygga ut komposten efter dina behov. Fungerar även utmärkt som staket eller inhägnad till husdjuret.

Djup: 700 mm

Höjd: 900 mm

Till Butik / Beställ 

kompostströ

GreenLine Kompostströ 50 L

Upplever du att din kompost inte riktigt fungerar som den ska? Med kompostströ från GreenLine kan du ge din kompost de optimala förutsättningarna för att bryta ner avfallet.

Ströet hjälper till att reglera kväve- och kolbalansen samt fukthalten i komposten. Den innehåller dessutom en aktivator som gör att komposteringsprocessen skyndas på. Har du en mulltoa fungerar pulvret utmärkt även där.

Till Butik / Beställ 

papperssäck

GreenLine Papperssäck Eko 4-pack

En miljövänlig papperssäck som hjälper dig att organisera och städa upp i trädgården. Lägg löv, gräs, grenar och annat avfall i mängder upp till 125 liter för att hålla tomten ren och fin. Fungerar utmärkt året runt – men troligtvis gör den som mest nytta under sommaren och hösten.

Bredd: 270 mm

Höjd: 30 mm

Djup: 360 mm

Volym: 125 L

Till Butik / Beställ 

luckringsstav

GreenLine Luckringsstav Termo

En specialanpassad luckringsstav från Greenline som underlättar arbetet med komposteringen. Luckringsstav Termo gör luftningen av komposten mer effektiv och har dessutom en temperaturindikator som låter dig se när nedbrytningsprocessen är påbörjad.

Den har därtill rörliga klaffar som stängs när staven förs ner i komposten, och som öppnas när den lyfts upp igen. Ett verktyg som gör komposteringen mer effektiv.

Till Butik / Beställ 

kompostgallerstolpe

GreenLine Stolpe Till Keeper Galler Grön 2-pack

En stolpe som låter dig sätta ihop gallersektioner till önskad längd. Att använda sig av galler som kompost är ett flexibelt system som låter dig anpassa och bygga ut efter behov. Monteringen sker enkelt genom att sätta fast gallret i stolpens stakethållare med de medföljande spirallåsen.

Stolpen är delbar vid markfästet och kan smidigt lyftas upp om till exempel gräset behöver klippas.

Till Butik / Beställ 

trädgårdskompost jordglob

Hasselfors Garden Trädgårdskompost Jordglob 310 L

En förhållandevis stor trädgårdskompost som med sin ganska tunna isolering passar bäst under de lite varmare månaderna. Den är anpassad för just trädgårdsavfall, så som löv, ris, klippt gräs och växtrens.

Dess stora kapacitet tillsammans med en bra höjd, resulterar i både god funktion och användarvänlighet. Avfallet läggs enkelt i genom en lucka på toppen. Vid tömning lyfts hela den övre delen bort.

Till Butik / Beställ 

 trädgårds kompost jordglog del

Hasselfors Garden Förhöjningsdel för trädgårdskompost (Jordglob) 160 L

En extramodul som utökar kapaciteten hos Hasselfors Jordglobs-kompost. Den sätts enkelt in mellan kompostens undre och övre del. Inga verktyg behövs för monteringen. Kapaciteten ökar nämnvärt; istället för den ursprungliga volymen på 310 L, kan den med hjälp av extramodulen kompostera 470 L ris, löv, gräsklipp, växtrens och annat organiskt avfall.

Längd: 90 cm

Bredd: 98 cm

Höjd: 28,5 cm

Till Butik / Beställ 

Joraform JK125

Kompost Joraform JK125 HS

Joraform JK125 HS är en användarvänlig kompost som passar till lite mindre hushåll (upp till 3 personer). Komposten står på medföljande markstativ som gör att du smidigt kan förvara skottkärran under den. Joraform JK125 HS är skadedjursäker, miljövänlig (tillverkad av 100 % återvinningsbart material) och har en volym på 125 L. Det går även, som tillval, att beställa ett stativ som låter dig fästa den på väggen.

Till Butik / Beställ 

Joraform JK270

Kompost Joraform JK270 HS

Kompost Joraform JK270 HS är en lite större kompost med sin kapacitet på 270 liter. Den lämpar sig utmärkt till mellanstora hushåll (upp till 6 personer), dagis eller mindre företag.

Tack vare en ny isolering är komposteringsprocessen mer stabil och stark. En annan nyhet är magneter på handtagen. Magneterna underlättar tömningen då luckorna fäster på kompostbehållaren.

Kompost Joraform JK270 HS kommer med ett markstativ som monteras på egen hand.

  • Skadedjurssäker
  • Gjord av återvinningsbart material
  • Passar hushåll upp till 6 personer
Till Butik / Beställ 

Joraform JK400

Kompost Joraform JK400

Kompost Joraform JK400 är en bjässe som passar utmärkt till större hushåll. Med en kapacitet på 400 L klarar den av att kompostera stora mängder organiskt avfall. Den klarar av ett inflöde på 50 – 80 liter avfall per vecka, vilket gör att den lämpar sig väl till stora familjer, förskolor, mindre bostadsrättsföreningar, restauranger eller skolor.

Ett markstativ, som monteras på egen hand är inkluderat. Med markstativet kan skottkärran smidigt förvaras undertill.

Till Butik / Beställ 

Kallkompost / kompostgaller…

kompostgallerDe enklaste modellerna av kompostbehållare är de oisolerade modellerna. Dessa fungerar däremot enbart på sommaren och kallas för kallkompost. De är betydligt mycket billigare vilket både beror på att de inte behöver ha isolering samt att den inte behöver vara förslutningsbara.

Kallkompost är bra för trädgårdsavfall. Mycket bra för att lägga löv i till exempel efter att man blåst ihop dem i högar med lövblåsen.

I detta fall fungerar det bra med ett enkelt kompostgaller.

…eller varmkompost

Ska man kompostera hushållsavfall är det en varmkompost som behövs. Varmkomposten måste då vara både sluten samt isolerande mot kyla. Utöver det behöver den vara säker gällande att inte skadedjur ska kunna ta sig in i den. För det är klart att maten lockar till sig gnagare m.m. Ska man kompostera hushållsavfall behöver man även ansöka om detta hos kommunen. Kom även ihåg att det kan finnas regler gällande hur nära en varmkompost får placeras gränsen till grannar m.m.

 

Så fungerar kompostbehållaren

Oavsett om en kallkompost eller varmkompost väljs har de i princip samma grundfunktion. Man placerar organiskt nedbrytbart avfall i behållaren där maskar, larver, bakterier och olika slags svampar bryter ner avfallet varpå det skapas näringsrik mull som går att använda året efter. Om det ger bra effekt eller inte beror mycket på vad som läggs i behållaren men även mixen av tillförsel av kol, kväve, syre samt vilken luftfuktighet det är.

kompostströKlassiska misstag:

  • För lite strö

Med för lite strömaterial blir det lätt för blött i komposten. Av de fel som går att göra med en kompostbehållare är detta det vanligaste. Det skapar även en dålig odör från komposten.

  • För liten

Att ha en liten och smidig kompostbehållare kan locka. Den tar ju mindre plats. Men ska man tänka långsiktigt bör man välja en modell som minst har en volym på 250 liter. Annars blir det svårt att ha en fungerande kompost året runt (varmkompost). Ska man inte ha den året runt kan man därmed även satsa på en liten kompostbehållare (kallkompost).

Olika grundmodeller av kompost

Det finns fyra klassiska modeller av kompostbehållare som kan användas utomhus.

Toppmatad stående – Detta är den vanligaste kompostbehållaren på marknaden. Man lägger i avfallet i toppen efter att ha lyft på locket. Dessa är billiga och enkla att hantera. Jorden tas sedan ut via en lucka längst ner på sidan.

Toppmatad med två behållare – Dessa tar lite större plats men har fördelen i att den är lättare att tömma. Den färdiga mullen ligger separerad mot avfallet.

Bottenmatad kompostbehållare – Den stora fördelen är här att man lättare kan tömma ur mullen. Det sker ju ovanifrån. En annan fördel är att många av dessa inte kräver någon mull. Nackdelen är att den kostar flera gånger mer än en vanligt toppmatad modell.

Kompost med roterande behållare – Tack vare rotationen skapas ett större flöde av syre till komposten. Därmed sker förmultningsprocessen betydligt snabbare. Det i sig är en fördel. Var däremot uppmärksam på att det lättare kan bli blött just av denna anledning. Var därmed noga med att tillföra strö. Tuvärr är det dyrare än de enklare modellerna. Se utbud

Toppmatad EnkelBottenmatad Stående Roterande
Toppmatad EnkelBottenmatad Stående Roterande
toppmatadbottenmatad kompostroterbar kompostbehållare
KostnadFr. 1000krFr. 2500krFr. 5000
Volym200-400 Liter250-500 LiterCa 400 Liter
Avfall per vecka10-30 Liter15-20 Literca 20 Liter
FördelarBillig EnkelLätt att tömmaSnabbare förmultning
NackdelarSvårare att tömmaTar större platsDyrare än de andra
Källa: Testfakta.se