Lövsug


Det finns ett flertal modeller av lövblåsar som även har en sugfunktion s.k lövsug. Dessa ”kombimaskiner” blir mer flexibla som arbetsverktyg för att få bort löven då man både kan blåsa ihop dem till högar och suga upp dem i lövsugens behållare. Ska man enbart ta bort löv i trädgården eller på altanen kan det vara smart att leta efter en lövblås som även är lövsug. Samtidigt får man komma ihåg att dessa är något otympligare än en liten lövblås utan denna påse.

Lövblås Bäst i Test  gardena ergjojett 3000 black & decker GW 3050 RBV3000 lövblås husqvarna125bvx mtd blower vac 2500 mtdbv3000

(Priserna kan variera. De är tagna från de E-butiker som säljer dessa och kan i vissa fall inte vara uppdaterade. Klicka på produkt för att se aktuellt pris)

Är det mycket stora ytor som man ska arbeta på är det bättre att satsa på en stark bensindriven modell som blåser ihop riktigt stora högar. Att suga upp löven och tömma behållaren vid ett flertal tillfällen blir i dessa fall mer omständigt.

Några saker att tänka på specifikt i val av lövsug.

Hur stort arbetsområde?

Det som främst bör avgöra vilken modell av lövblås/lövsug man ska köpa är hur stort arbetsområde som man ska använda den på. Detta speglar sig både i vilket drivmedel den ska ha och vilken styrka på modellen som man bör leta efter. Likväl blir ergonomi extra viktigt om man ska jobba längre stunder.  Detta är en punkt som sedan avspeglar sig i följande punkter.

Drivmedel

Bensin, el eller batteri? Här är det helt och hållet arbetsytan och tiden som avgör. Bensindriven lövsug är starkast och är enkel att fylla på när drivmedlet tar slut. El har en begränsad yta men är extremt lättskött och behöver inte ”fyllas på” med drivmedel. Batteri är flexibelt men kräver att man bara vill jobba en kortare stund då batteriet inte räcker speciellt länge. Dessutom behöver det laddas mellan arbetspassen.

Här presenteras en ur vardera kategori.

Ergonomisk lövsug – Bärbälte? Dubbla handtag? Stödhjul?

  • Bärbälte

Även om de inte väger jättemycket kan det vara skönt att lasta av vikten. Det finns enkla bärbälten som underlättar arbetet avsevärt.

  • Dubbla handtag

Med dubbla handtag skapas oftast en bättre ergonomi. Ibland är även det nedre handtaget något justerbart. Ett exempel på lövsug med dubbla hantag är Gardena Ergojet 3000.

 

  • Stödhjul

Längst ned på själva munstycket kan det på vissa modeller finnas ett litet stödhjul. Även detta gör det lättare att använda lövsugen då man kan rulla på altanen eller på en stenbelagd yta. På gräsmattan är det inte lika enkelt att ta hjälp av stödhjulens egenskaper. Mycket beror på hur gräsmattan är uppbyggd, hur mycket gropar det är m.m

Lövsug med kratta eller skrapa

En del modeller har munstycket utformat som en skrapa längst ut. Denna skrapa är till för att skrapa upp blöta löv så at man sedan kan suga upp dem. Andra modeller har en löstagbar kratta som monteras längst ned. Funktionen är att kunna kratta ihop mindre mängd av löv innan de sugs upp. Denna kratta ska inte användas istället för en vanlig trädgårdskratta utan är ett komplement när det är bara är lite löv kvar som ska krattas ihop och sugas upp.

Lövpåsens storlek

När lövsugen suger upp löven ”mals” de ner av en kvarn innan de hamnar i uppsamlingspåsen. Det gör att dessa relativt små påsar rymmer en hel del. Men oavsett så behöver de tömmas och ju större påse man har desto mer sällan behöver det ske. För små arbetsytor som altanen eller grusgången till ytterdörren räcker en mindre påse gott och väl. De flesta modeller har en påse på 40-50 liter men de förekommer även både större och mindre.

Strimlingen

Utöver lövpåsens storlek så avgör strimlingsgraden på lövsugen hur ofta påsen behöver bytas. Det är hur mycket som ”kvarnen” komprimerar de löv som sugs upp. Många ligger kring 1:8 till 1:12 men det finns även de som komprimerar upp till 1:16. Både storlek på lövpåsen och strimlingsgraden är något man främst behöver bry sig om i de fall man tänkt suga upp större mängder och därmed behöver tömma ofta.