Lövsug

Se ett brett utbud av lövsugar från flera märken nedan

Det finns ett flertal modeller av lövblåsar som även har en sugfunktion s.k lövsug. Dessa ”kombimaskiner” blir mer flexibla som arbetsverktyg för att få bort löven då man både kan blåsa ihop dem till högar och suga upp dem i lövsugens behållare. Ska man enbart ta bort löv i trädgården eller på altanen kan det vara smart att leta efter en lövblås som även är lövsug. Samtidigt får man komma ihåg att dessa är något otympligare än en liten lövblås utan denna påse.

bosh als25 lövblåsare

Bosh ALB 25

  • Bäst i Test 2017
  • Mycket bra sugförmåga
Till Butik / Beställ

black and decker gw3050 lövsugare

Black & Decker GW3050

  • Stark !
  • 415 km/h
Till Butik / Beställ

Husqvarna 125BVX

  • Bensindriven lövsug
  • Goda recensioner
Till Butik / Beställ

bosh als25 lövblåsare

Bosch ALS 25 –  Bäst i test 2017

Råd & Rön testade 7 kombinerade lövblåsar/lövsugare år 2017 och Bosch ALS 25 vann då ”Bäst i Test”. Under kategorin ”Suga Löv” fick modellen 8/10 poäng medan resterande modeller fick 6 eller 7. Även dess blåsfunktion fick överlag bättre betyg än dess konkurrenter och Bosch fick totalt 73 av 100 poäng. På andraplats kom Gardena ErgjoJet 3000 (se nedan).

En prisvärd lövsug / lövblås med goda betyg på de allra flesta punkterna. Enbart ”Av och På-knappen” som ansågs vara lite svår att hantera med handskarna på.

Pris: 838 Kr

Till Butik / Beställ 

black and decker gw3050 lövsugare

Black & Decker GW3050 – Efterföljaren till bäst i test

År 2014 fick Black & Decker GW3030 Bäst i Test av både Allt i Trädgård och Expressen. Detta är efterföljande modell som bygger på samma struktur men som har starkare blås- och sugfunktion. En populär lövsug som enligt Black & Decker har 30% mer sugkraft än GW 3030.

Pris 1395 Kr

Till Butik / Beställ 

Gardena ergojet lövblås

Gardena Ergo Jet 3000 – Bäst 2017 på lövborttagning och arbetsinsats

Kombinerad lövsug och lövblås som kom 2:a i ett test av Råd & Rön 2017. Sammanlagda betyget på ”Suga upp löv” var 7/10.  Den utmärkte sig speciellt vid arbete på grusgång då den fick bäst betyg på både Tid, Lövborttagning och Arbetsinsats. På gräsmattan var resultatet inte lika bra utan hamnade på en medelnivå.

Pris: 1219 Kr

Till Butik / Beställ 

Husqvarna 125BVX – Bensindriven lövsug

Det är få bensindrivna lövblåsare som även har sugfunktion men Husqvarna 125BVX är en av de som har detta. Modellen har två munstycken som kan användas beroende på behov och överlag har den fått mycket bra kritik. Framförallt är det dess användarvänlighet och styrka som lyfts upp i recensionerna.

 

Pris: 3295Kr

Till Butik / Beställ 

 

Välja Lövsug (Lövblås med sugfunktion)

Ovan nämnda lövsugare lyfts fram utifrån att de fått mycket bra testresultat. Det finns däremot betydligt fler modeller att välja på. Se i menyn under ”Märken” för att hitta lövsug från ett specifikt märkte.

Är det mycket stora ytor som man ska arbeta på är det bättre att satsa på en stark bensindriven modell som blåser ihop riktigt stora högar. Att suga upp löven och tömma behållaren vid ett flertal tillfällen blir i dessa fall mer omständigt.

Några saker att tänka på specifikt i val av lövsug.

Hur stort arbetsområde?

Det som främst bör avgöra vilken modell av lövblås/lövsug man ska köpa är hur stort arbetsområde som man ska använda den på. Detta speglar sig både i vilket drivmedel den ska ha och vilken styrka på modellen som man bör leta efter. Likväl blir ergonomi extra viktigt om man ska jobba längre stunder.  Detta är en punkt som sedan avspeglar sig i följande punkter.

Drivmedel

Bensin, el eller batteri? Här är det helt och hållet arbetsytan och tiden som avgör. Bensindriven lövsug är starkast och är enkel att fylla på när drivmedlet tar slut. El har en begränsad yta men är extremt lättskött och behöver inte ”fyllas på” med drivmedel. Batteri är flexibelt men kräver att man bara vill jobba en kortare stund då batteriet inte räcker speciellt länge. Dessutom behöver det laddas mellan arbetspassen.

Här presenteras en ur vardera kategori.

Ergonomisk lövsug – Bärbälte? Dubbla handtag? Stödhjul?

  • Bärbälte

Även om de inte väger jättemycket kan det vara skönt att lasta av vikten. Det finns enkla bärbälten som underlättar arbetet avsevärt.

  • Dubbla handtag

Med dubbla handtag skapas oftast en bättre ergonomi. Ibland är även det nedre handtaget något justerbart. Ett exempel på lövsug med dubbla hantag är Gardena Ergojet 3000.

 

  • Stödhjul

Längst ned på själva munstycket kan det på vissa modeller finnas ett litet stödhjul. Även detta gör det lättare att använda lövsugen då man kan rulla på altanen eller på en stenbelagd yta. På gräsmattan är det inte lika enkelt att ta hjälp av stödhjulens egenskaper. Mycket beror på hur gräsmattan är uppbyggd, hur mycket gropar det är m.m

Lövsug med kratta eller skrapa

En del modeller har munstycket utformat som en skrapa längst ut. Denna skrapa är till för att skrapa upp blöta löv så at man sedan kan suga upp dem. Andra modeller har en löstagbar kratta som monteras längst ned. Funktionen är att kunna kratta ihop mindre mängd av löv innan de sugs upp. Denna kratta ska inte användas istället för en vanlig trädgårdskratta utan är ett komplement när det är bara är lite löv kvar som ska krattas ihop och sugas upp.

Lövpåsens storlek

När lövsugen suger upp löven ”mals” de ner av en kvarn innan de hamnar i uppsamlingspåsen. Det gör att dessa relativt små påsar rymmer en hel del. Men oavsett så behöver de tömmas och ju större påse man har desto mer sällan behöver det ske. För små arbetsytor som altanen eller grusgången till ytterdörren räcker en mindre påse gott och väl. De flesta modeller har en påse på 40-50 liter men de förekommer även både större och mindre.

Strimlingen

Utöver lövpåsens storlek så avgör strimlingsgraden på lövsugen hur ofta påsen behöver bytas. Det är hur mycket som ”kvarnen” komprimerar de löv som sugs upp. Många ligger kring 1:8 till 1:12 men det finns även de som komprimerar upp till 1:16. Både storlek på lövpåsen och strimlingsgraden är något man främst behöver bry sig om i de fall man tänkt suga upp större mängder och därmed behöver tömma ofta.