Lövblås – Bensin


Bensindriven lövblås

Den som vill ha så mycket kraft som möjligt ska välja en bensindriven lövblås. Dessa finns i två modeller. De mindre är handburna och passar för kortare men kraftfulla arbeten. De större är ryggsäcksmodeller som är de kraftigaste lövblåsarna. Tack vare ergonomisk sele kan man även arbeta under längre tid med dem.

husqvarna125bvx 2 mtd sc4  mtdbv3000     

Ryggsäcksmodeller

husqvarna 530bt husqvarna 356BTx husqvarna 570BTS lövblås husqvarna 580BTS 3 mtd mt32 v4 Stiga SBL 327V

Att använda en bensindriven lövblås har ett flertal fördelar när löven ska bort. Framförallt handlar det om styrkan då de eldrivna och batteridrivna inte kommer upp i samma kapacitet. Utöver det är de även mycket flexibla. De går att använda på ett stort område ( i motsats mot de med sladd) samt under långa arbetspass (i motsats mot batteridrivna). Några punkter att tänka på i val av bensindriven lövblås är:

Lövblås – Bensin – Köpråd

Storlek:

De bensindrivna lövblåsarna finns, lite grovt räknat, i två olika storlekar. Den minsta kan bäras med en hand och väger inte speciellt mycket. Ett exempel på en mindre modell är Stiga SBL 327 som väger 4,6 kg. Denna har även en uppsamlingspåse som kan användas om löven istället ska samlas ihop istället för att blåsas ihop. Bra på kortare arbetspass.

Nästa steg är ryggsäcksmodell av lövblås. Det är den klart bästa varianten i de fall som arbetspasset är lite längre. Ergonomin blir bättre och man undviker att belasta enbart ena sidan av kroppen som lätt sker om en lövblås hela tiden bärs i ena handen. Dessa är de kraftfullaste modellerna och vikten ligger ofta kring 10-14kg.

Lövblås bensinErgonomisk lövblås

De som köper en bensindriven lövblås har till största sannolikhet en relativt stor trädgård och vill arbeta längre stunder med blåsen. Det innebär också att man ska vara extra noga med ergonomin.

  • Axelremmarna och höftbälte

På de ryggburna modellerna finns självklart alltid axelremmar. Däremot är det inte alla som har höftbälte. Höftbältet stabiliserar lövblåsen samtidigt som bältet avlastar ryggen. Välj även de med justerbara remmar.

Lövsug eller inte?

Lövblåsar som bärs på ryggen är inte främst konstruerade för att samla ihop löven genom lövsugsfunktion. Dessa används på stora områden och uppsamlingsfunktionen är därmed inte relevant. Den som även vill att lövblåsen ska ha en sugfunktion får titta på de handburna modellerna där flertalet har en påse som kan monteras till lövsugen som samlar ihop löven som sugs upp.