Lövblås – Bensin

Bensindriven lövblås

Den som vill ha så mycket kraft som möjligt ska välja en bensindriven lövblås. Dessa finns i två modeller. De mindre är handburna och passar för kortare men kraftfulla arbeten. De större är ryggsäcksmodeller som är de kraftigaste lövblåsarna. Tack vare ergonomisk sele kan man även arbeta under längre tid med dem.

Rekommenderade handburna lövblåsar (Ryggburna längre ner på sidan)

Husqvarna 125bvx lövblåsare

Husqvarna 125BVX – Blås och sug i hög kvalité

Husqvarna 125BVX har fått mycket goda recensioner från flera olika håll. Dess styrka ligger bland annat i att det följer med två blåsrör, ett plattare och ett runt. Därmed kan man själv välja om det är lufthastighet eller luftflöde som ska höjas. (Beroende på vad som ska blåsas bort). Har även uppsamlare så sugen kan sugas bort.

Pris 4100 kr

Till Butik / Beställ 

Makita BHX2501

Makita BHX2501 – Prisvärd, ”Kraftfull och tystgående”

En lövblås från Makita med 4-taktsmotor. En fördel är att olja aldrig behöver tillföras och modellen har även fått goda recensioner i den egelska tidningen ”The Independence”. Det modellen fick beröm för var att den var så tyst i förhållande till dess kraft. Dess smala motorhus resulterar i att den är lätt och smidig att använda.

Pris 2200:-

Till Butik / Beställ 

       

Ryggsäcksmodeller

MTD MT32 BPB ryggburen lövblåsare

MTD MT32 – Billigare och enklare modell av ryggburen lövblås

En konsumentvänlig ryggburen lövblås i ”trevlig” prisklass. Det är den starkaste modellen från MTD som skapar god ergonomi för användaren genom bland annat axelförstärkning, midjebälte samt miljövänligare 4-taktsmotor.

Pris 3495:-

Till Butik / Beställ 

 

Husqvarna 570bts 2 lövblåsar

Husqvarna 570 BTS – Proffsmodell av lövblås som även kan blåsa grus

Husqvarna har två riktiga proffsmodeller. Det är 570 BTS och 580 BTS (se nedan). Skillnaden mellan dessa ligger bland annat i lufthastighet och luftflöde. Husqvarna 570BTS har extra hög lufthastighet vilket därmed skapar mer styrka i luftstrålen. Därmed kan blåsen även användas för att blåsa grus eller annat material som kräver mer styrka. (Se videorecension här)

Pris 8900-

Till Butik / Beställ 

Husqvarna 580 bts

Husqvarna 580 BTS – Proffsmodell som lätt blåser ihop större mängder

Denna lövblås rekommenderas av Söderströms Skog & Trådgård utifrån att vara ”bäst att blåsa ihop större mängder löv”. Det är en proffsmodell som bland annat används av parkarbetare. Är det en villaträdgård brukar det räcka med något mindre modeller.

Pris 9100:-

Till Butik / Beställ 

Fler bensindrivna lövblåsare kan hittas i menyn under respektive märkesnamn. De utvalda ovan presenteras utifrån att de fått goda betyg i recensioner eller av annan anledning rekommenderas av återförsäljare.

Att använda en bensindriven lövblås har ett flertal fördelar när löven ska bort. Framförallt handlar det om styrkan då de eldrivna och batteridrivna inte kommer upp i samma kapacitet. Utöver det är de även mycket flexibla. De går att använda på ett stort område ( i motsats mot de med sladd) samt under långa arbetspass (i motsats mot batteridrivna). Några punkter att tänka på i val av bensindriven lövblås är:

Lövblås – Bensin – Köpråd

Storlek:

De bensindrivna lövblåsarna finns, lite grovt räknat, i två olika storlekar. Den minsta kan bäras med en hand och väger inte speciellt mycket. Ett exempel på en mindre modell är Husqvarnas populära 125BVX . Denna har även en uppsamlingspåse som kan användas om löven istället ska samlas ihop istället för att blåsas ihop. Bra på kortare arbetspass.

Nästa steg är ryggsäcksmodell av lövblås. Det är den klart bästa varianten i de fall som arbetspasset är lite längre. Ergonomin blir bättre och man undviker att belasta enbart ena sidan av kroppen som lätt sker om en lövblås hela tiden bärs i ena handen. Dessa är de kraftfullaste modellerna och vikten ligger ofta kring 10-14kg.

Ergonomisk lövblås

De som köper en bensindriven lövblås har till största sannolikhet en relativt stor trädgård och vill arbeta längre stunder med blåsen. Det innebär också att man ska vara extra noga med ergonomin.

  • Axelremmarna och höftbälte

På de ryggburna modellerna finns självklart alltid axelremmar. Däremot är det inte alla som har höftbälte. Höftbältet stabiliserar lövblåsen samtidigt som bältet avlastar ryggen. Välj även de med justerbara remmar.

Lövsug eller inte?

Lövblåsar som bärs på ryggen är inte främst konstruerade för att samla ihop löven genom lövsugsfunktion. Dessa används på stora områden och uppsamlingsfunktionen är därmed inte relevant. Den som även vill att lövblåsen ska ha en sugfunktion får titta på de handburna modellerna där flertalet har en påse som kan monteras till lövsugen som samlar ihop löven som sugs upp.