Kompostgaller


Kompostgaller är det enklaste sättet att bygga en egen trädgårdskompost. Det handlar helt enkelt om ett galler som ställs upp och som håller trädgårdsavfallet tydligt på plats. Har du en lövblås med sugfunktion är det här du tömmer uppsamlingspåsen när den blir full.

 

Kompostgaller

Det här gallret består av fyra sidor, har en volym på 450 liter och ett mått på 90 x 69 cm (höjd, bredd). Gallret är mycket lättmonterat och erbjuder naturligtvis god ventilation, men har å andra sidan ingen isolering.

139:-

Till Butik / Beställ 

 

 

Olika modeller

Det finns några olika modeller av dessa galler men de är relativt lika och skiljer inte i funktion.

  • Färg: Det överlägset mest vanliga är grönt kompostgaller. Dessa smälter in i naturen bäst. Men sen finns det även andra färger.
  • Storlek: Det brukar vara två olika mått som anges. Exempelvis 86cm*55cm. Detta betyder att varje sida är 86cm bred och 55cm hög. Behöver du litet kompostgaller eller stort? Titta på måtten och mät.
  • Rostskydd: Se till att köpa rostfritt kompostgaller. I annat fall blir det fullt relativt snabbt. Skyddet kan vara att stålet som används är rostfritt eller att det skyddas av grön plast.
  • Kombinera med stolpar. Modellen på bilden ovan går det att kombinera med speciella stolpar. Det gör komposten stabilare men framförallt används dessa när man vill skapa djurhagar eller djurstängsel av något slag.

Eller som djurhage

Dessa galler är mycket vanliga att använda för att bygga djurhagar. Ska smådjuren få komma ut ett tag är det ett bra sätt att markera hagen. Se bara till att hålen inte är för stora så de kan rymma. Eller varför inte skapa en billig grind för hunden. Låt ytterdörren vara öppen så sommarvädret få komma in – men behåll hunden inne med ett ”hundgaller”.

Ska djurhagen byggas utomhus kan speciella stolpar rekommenderas. En del trycks ner i marken och skapar ett hål som resterande del av stolpen sätt ner i. Därmed kan man lätt lyfta upp stolpen när det är dags för gräsklippning. Tack vare dessa kan mycket flexibla lösningar byggas.

Kompostgaller levereras vanligtvis i fyra delar som mycket lätt byggs samman med spiralclips.

Använd inte kompostgaller om komposten ska innehålla…

  • Matavfall

Den som vill kompostera matavfall måste göra detta i en kompostbehållare som är helt sluten. Detta för att inte skadedjur ska lockas till maten. Vill man enbart ha en kallkompost är det enda kravet på att den ska vara sluten. Är det en varmkompost (dvs. att den ska kompostera även på vintern) kan tillstånd behöva ansökas om hos kommunen.)

  • Grenar

Tanken med kompostgallret är att det ska skapas en kompost på platsen. Grenar tar lång tid på sig att skapa mylla och bör därmed inte läggas i komposten. Kör de till återvinningsstation eller elda upp dem.