Husqvarna 436 LiB

husqvarna 436libKan en batteridriven lövblås ge samma kraft som en bensindriven? Ja, med Husqvarna 436LiB visar Husqvarna att de bensindrivna modellerna inte kommer dominera marknaden helt och hållet framöver. 

Detta är en proffsmodell som både är lättanvänd, lättstartad och framförallt bättre för både den som använder den och miljön. Lägre ljudnivå, mindre avgaser, enklare att hantera och lägre vikt är fördelar som kommer med batteridriften. Detta utan att de tummar för mycket på kraft.

Pris 3600:- exkl batteri – Till Butik

Fördelar

Fördelarna hos Husqvarna 436 LiB är många. De mest utmärkande fördelarna är bland annat dess kraft i förhållande till dess vikt, dess luftflöde och dess smarta funktioner som låter användaren anpassa kraften i hög grad.

·       Bra luftflöde

Efter att först ha tagit upp den slimmade designen, berättar sidan Protoolreviews.com om det höga luftflödet. Husqvarna 436 LiB har ett luftflöde på 10.8 kubikmeter per minut. Vid snäckan är det alltid lite högre, i det här fallet 12.5 kubikmeter per minut. ”That’s a lot of air”, konstaterar sidan.

Att det är ett bra luftflöde stämmer – i alla fall om priset sätts i relation till det. Flera lövblåsar som Husqvarna har lanserat har samma eller högre luftflöde, men Husqvarna 436 LiB ger kanske det bästa luftflödet för pengarna.

·       Kraften kan anpassas

För den som tillfälligt vill få ut det mesta av sin Husqvarna 436 LiB, finns en boost-knapp till hands. Ibland behöver dock inte luftflödet maximeras för att få bort löven. Istället räcker det ofta med att låta lövblåsen gå på halvfart – och det här är Husqvarna medvetna om.

Samma sida, Protoolreviews.com, imponeras nämligen av det reglage som gör det möjligt att i hög grad anpassa kraften. Reglaget kommer särskilt väl till hands eftersom lövblåsen är batteridriven. Genom att inte köra lövblåsen på maxfart hela tiden, kan arbetstiden (tillika batteriets livslängd) förlängas markant.

Protoolreviews berättar att reglaget är en funktion som de endast stött på i liknande form en gång tidigare, men då handlade det om en fysisk ratt som behövde vridas. Husqvarnas reglage kommer istället i digital form, vilket sidan imponeras av.

·       Kraftfull för att vara batteridriven

På många håll och kanter får Husqvarna 436 LiB beröm för sin kraft i förhållande till pris och det faktum att den är batteridriven. En privatkonsument med signaturen Jeff G skriver följande på sidan Mowersatjacks.com:

”Jag köpte 436 LiB för att ersätta min bensindrivna lövblås. Jag var lite tveksam då jag visste att bensindrivna lövblåsar har mer kraft, men jag blev glatt överraskad av luftflödet här.” 

En annan köpare, Micah B, tycker att det är den bästa batteridrivna lövblåsen som går att få tag på:

”Den bästa handhållna batteridrivna lövblåsen på marknaden. Även om drifttiden hos ett enskilt batteri kan kännas kort, räcker det faktiskt länge jämfört med alla andra.” 

Tidigare nämnda sida, Protoolreviews, råder den som vill förlänga drifttiden att köpa till Husqvarnas ryggburna batteri. Med detta ökar den potentiella drifttiden drastiskt.

Nackdelar

Husqvarna 436 LiB har inga direkta nackdelar. Däremot anser vissa att drifttiden är för kort, ett problem som inte är ovanligt när det kommer till batteridrivna lövblåsar.

·       Kort drifttid

Nästan överallt får Husqvarna beröm, och de allra flesta tycks vara mycket nöjda med modellen.

Det som kan pekas ut som en brist är dock den förhållandevis korta drifttiden på 14 minuter. Det här kan dock undvikas genom att antingen följa Protoolreviews råd om ett ryggburet batteri (läs ovan), eller att göra som Micah B, på Mowersatjacks.com, som helt enkelt ”har 4 olika batterier som sitter på laddning medan den körs” 

Kortfakta:

Drivkraft – Batteri 36V

Batteritid – Utan belastning 14 min. Frirus med saveE aktiverad 26min

Luftflöde vis snäckan – 12,5m³/min

Luftflöde vid munstycket – 11m³/min

Lufthastighet 47m/s

Ljudtrycksnivå vid användarens öra – 81dB(A)

Vikt 2,4Kg

Pris 3600:- exkl batteri – Till Butik

 

Husqvarna och innovativa lösningar

Husqvarna 436LiB lanserads i mars 2015 som en tydlig utmanare till de mindre bensindrivna modellerna. Med en modell som både är lättare att bära, släpper ut mindre avgaser och är tystare än dess bensindrivna ”konkurrenter” har Husqvarna tagit ett nytt steg i utvecklingen av genomtänkta trädgårdsmaskiner.

Många privatpersoner förknippar Husqvarna främst med deras prisbelönta serie av robotgräsklippare (Enligt robotgräsklippare.nu har Automower vunnit Bäst-i-Test flera år i rad). Orsaken är just de innovativa lösningar som ligger bakom produkterna. De är också det ledande märket inom dessa robotar även om priset ligger högre än många av dess konkurrenter.

Utvecklingen inom robotgräsklippare speglar tydligt hur Husqvarna satsar. Prismässigt ligger även lövblåsarna högre än många andra modeller. LiB436 kostar visserligen 3600kr men då tillkommer batteri på 2300kr och eventuellt laddare, 1750kr. Överlag vänder sig Husqvarna till de som är beredda att betala lite extra – men även få högre kvalité och innovativa lösningar. Kanske kan 436LiB bli ett tydligt alternativ för privatpersoner som vill göra rent i trädgården, och hålla miljön så ren som möjligt.